Επικοινωνία: 211-4055452     Κιν: 693-6824767

Πολυποδεκτομή

Η πολυποδεκτομή είναι μια επεμβατική ενδοσκοπική πράξη που γίνεται κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, όπου αφαιρούνται ανώδυνα οι πολύποδες με κακόηθες δυναμικό.

Οι πολύποδες

Οι πολύποδες είναι υπερπλασίες (καλοήθεις βλάβες) ή δυσπλασίες (προκαρκινικές βλάβες) του βλεννογόνου του πεπτικού συστήματος. Μορφολογικά μπορεί να είναι επίπεδοι ή έμμισχοι. Αναπτύσσονται συνηθέστερα στο παχύ έντερο αλλά σπανιότερα εντοπίζονται και στο στομάχι ή το λεπτό έντερο. Μπορεί να ειναι ένας ή πολλοί και η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία. Οι πολύποδες ανάλογα με την ιστολογία τους διακρίνονται σε 3 κύριες κατηγορίες, τα αδενώματα ή αδενωματωδεις πολυποδες, οι οδοντωτοί πολύποδες και οι υπερπλαστικοί πολυποδες.

Είναι όλοι οι πολύποδες προκαρκινικές βλάβες?

Τα αδενώματα και οι οδοντωτοί πολύποδες μπορούν να εξαλλαγούν σε καρκίνο, οι υπερπλαστικοί πολύποδες όχι.

Με τα σύγχρονα ενδοσκοπικά όργανα που προσφέρουν υψηλή ανάλυση εικόνας (Full High Definition) και ψηφιακή χρωμοενδοσκόπηση (NBI) βελτιώνεται ο εντοπισμός των προκαρκινικών βλαβών και γίνεται δυνατή η διάκριση μεταξύ καλοήθων και δυνητικά κακοήθων πολυπόδων.

Πώς γίνεται η ενδοσκοπική πολυποδεκτομή?

Η προετοιμασία που απαιτείται είναι η ίδια με την απλή γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση. Πριν την πολυποδεκτομή πρέπει να ελεγχθεί η πηκτικότητα του αίματος του ασθενή και αν λαμβάνονται αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά αυτά να ρυθμιστούν. Η πολυποδεκτομή γίνεται με μια ειδική συρμάτινη θηλιά, τον βρόχο πολυποδεκτομής, που περνά μέσα από το ενδοσκόπιο. Ο βρόχος τυλίγεται γύρω από τον πολύποδα και τον κόβει με τη σύγχρονη χορήγηση ρεύματος διαθερμίας, που προκαλεί καυτηριασμό και αιμόσταση. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις και μόνο για μικρού μεγέθους πολύποδες μπορεί να μην χρειαστεί ρεύμα διαθερμίας. Ο πολύποδας που αφαιρείται στη συνέχεια αποστέλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για ανάλυση.

Η ασφάλεια και οι επιπλοκές της πολυποδεκτομής

Η πολυποδεκτομή είναι μια ασφαλής ιατρική πράξη και αναγκαία για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, είναι η επέμβαση πρώτης επιλογής για την αφαίρεση των πολυπόδων, καθώς η εναλλακτική χειρουργική αφαίρεση είναι σαφώς πιο επεμβατική και με περισσότερους κινδύνους.

Οι σοβαρές επιπλοκές από την πολυποδεκτομή, δηλαδή αυτές που μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή χειρουργείο για να ελεγχθούν, είναι σπάνιες και αποτελούν

  • την αιμορραγία από τη θέση εκτομής
  • τη διάτρηση του εντέρου από τη χρήση του ρεύματος

Οι παραπάνω επιπλοκές συμβαίνουν με πιθανότητα μόλις 1 κάθε 500 πολυποδεκτομές και παρατηρούνται πιο συχνά σε μεγάλους πολύποδες.