Επικοινωνία: 211-4055452     Κιν: 693-6824767

Κολονοσκόπηση

Με την κολονοσκόπηση ελέγχουμε το εσωτερικό τοίχωμα (τον βλεννογόνο) του παχέος εντέρου καθώς και τα τελευταία λίγα εκατοστά του λεπτού εντέρου. 

Η κολονοσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για να διερευνήσουμε τα νοσήματα του παχέος εντέρου.

Πώς γίνεται η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση γίνεται με έναν εύκαμπτο μαλακό σωλήνα, το κολονοσκόπιο, πάχους όσο το πάχος του μέσου δακτύλου μας και διαρκεί περίπου 20 -30 λεπτά. Συνήθως γίνεται με ήπια νάρκωση, τη λεγόμενη μέθη, που χορηγείται ενδοφλέβια. Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της νάρκωσης έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να συνεργαστεί. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ίσως ζητηθεί απο τον ασθενή να αλλάξει πλευρό ή να ξαπλώσει ανάσκελα, ώστε το κολονοσκόπιο να ακολουθήσει τις φυσικές καμπές του εντέρου και να προχωρήσει εντελώς ανώδυνα. Κάποιες στιγμές  ο ασθενής μπορεί να νιώσει παροδικά ένα αίσθημα διάτασης, φουσκώματος. Αυτό συμβαίνει  επειδή χορηγούμε αέρα μέσω του κολονοσκοπίου, ώστε να διαταθεί ο αυλός του εντέρου και να ελεγχθεί όλη η επιφάνειά του. Το αίσθημα αυτό είναι σύντομο και γρήγορα υποχωρεί με την αποβολή του αέρα ή με αναρρόφηση μέσω του κολονοσκοπίου. Αν εντοπιστεί κάποια βλάβη ή φλεγμονή θα χρειαστεί να ληφθεί για βιοψία ένα πολύ μικρό κομμάτι του βλεννογόνου. Αυτό γίνεται ανώδυνα με τη λαβίδα βιοψίας που περνά μέσα από το κολονοσκόπιο. Στο τέλος της εξέτασης, ο ασθενής  θα πρέπει να συνοδεύεται και δεν θα οδηγήσει για 8 ώρες περίπου.

Ποια είναι η προετοιμασία για την κολονοσκόπηση

Η σωστή προετοιμασία του εντέρου είναι άκρως σημαντική ώστε η εξέταση να έχει διαγνωστική αξία. Για την προετοιμασία ο ασθενής θα πρέπει να πάρει καθαρτικά την προηγούμενη μέρα και να ακολουθήσει συγκεκριμένη δίαιτα τις 3 προηγούμενες ημέρες πριν την εξέταση. Για πιο αναλυτικές οδηγίες δείτε εδώ. Επίσης, μπορεί να ζητηθεί πριν την εξέταση έλεγχος με γενική και πήξη αίματος και πιθανώς να ρυθμιστεί και η φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς, ιδίως αν λαμβάνει αντιπηκτικά ή αντιδιαβητική αγωγή.

Πότε χρειάζεται η κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση γίνεται όταν υπάρχουν

  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Πρόσφατης έναρξης διαταραχές των κενώσεων (πχ πρόσφατη δυσκοιλιότητα ή πρόσφατη διάρροια) ή εναλλαγή από διάρροια σε δυσκοιλιότητα
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Χρόνια διάρροια (να διαρκεί πάνω από 4 εβδομάδες)
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ηλικία άνω των 50 ετών ή και μικρότερη σε οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του παχέος εντέρου

 

Η κολονοσκόπηση προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ειναι πολύ συχνός στον πληθυσμό και μάλιστα είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος του Δυτικού τρόπου ζωής. Μελέτες δείχνουν ότι  η πιθανότητα ενός οποιουδήποτε ατόμου (χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες) να πάθει καρκίνο του παχέος εντέρου στη διάρκεια της ζωής του είναι 5% ή αλλιώς, έχει 1 στις 20 πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο. Αν υπάρχει ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου παχέος εντέρου στην οικογένεια, τότε η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου πολλαπλασιάζεται.

Η κολονοσκόπηση προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η Ελληνική, η Ευρωπαϊκή και η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία συστήνουν να γίνεται κολονοσκόπηση στα 50 έτη ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο ή αδενώματα του παχέος εντέρου. Οι συστάσεις αυτές βασίζονται σε καλά τεκμηριωμένες μελέτες που έδειξαν ότι στα άτομα που προληπτικά υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση η πιθανότητα καρκίνου παχέος εντέρου μειώθηκε πολύ σημαντικά. 

Η συχνότητα των κολονοσκοπήσεων ορίζεται από τις ομόφωνες Ελληνικές, Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές κατευθυντήριες οδηγίες λαμβάνοντας υπόψιν πολλές παραμέτρους από το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενή και ο ασθενής μαζί με τον Γαστρεντερολόγο θα σχεδιάσουν το εξατομικευμένο πλάνο παρακολούθησης.