Επικοινωνία: 211-4055452     Κιν: 693-6824767

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη ή αλλιώς εντεροπάθεια από ευαισθησία στη γλουτένη είναι νόσημα του λεπτού εντέρου που προκαλεί ατροφία του βλεννογόνου και δυσαπορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.Η νόσος εκδηλώνεται σε άτομα που λόγω γονιδιακής προδιάθεσης το ανοσοποιητικό τους σύστημα λανθασμένα αντιδρά έναντι της γλουτένης και παράγει αντισώματα που με τη σειρά τους καταστρέφουν το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Η γλουτένη είναι μια πρωτεϊνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και όλα τα παράγωγα αυτών.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συνήθως όμως εκδηλώνεται στις πρώτες δεκαετίες της ζωής. Η κοιλιοκάκη είναι συχνό νόσημα και πάσχει από αυτό το 1/100 άτομα του γενικού πληθυσμού. Επίσης, συχνά συνδυάζεται και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδή αρθρίτιδα και αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Τέλος, πιο συχνά βρίσκεται σε άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που πάσχει από κοιλιοκάκη.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να είναι

  1. Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα όπως διάρροια, στεατόρροια, μετεωρισμός, φούσκωμα, απώλεια βάρους, άφθες στο στόμα
  2. Εξωεντερικά συμπτώματα όπως
  • Αναιμία από δυσαπορρόφηση σιδήρου, φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β12
  • Οστεοπενία ή οστεοπόρωση από δυσαπορρόφηση ασβεστίου και βιταμίνης D
  • Ήπια αύξηση τρανσαμινασών
  • Ερπητοειδής δερματίτιδα
  • Μειωμένη γονιμότητα ή/και πολλαπλές ανεξήγητες αποβολές
  • Μειωμένη ανάπτυξη στην παιδική ηλικία

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης

Για τη βέβαιη και οριστική διάγνωση της νόσου απαιτούνται ο ορολογικός έλεγχος με ειδικά αντισώματα και η γαστροσκόπηση με λήψη βιοψιών από το δωδεκαδάκτυλο. Άν βρεθούν θετικά αντισώματα και η βιοψία είναι συμβατή με κοιλιοκάκη, ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει θεραπεία.

Η θεραπεία της κοιλιοκάκης

Η κοιλιοκάκη και τα συμπτώματά της αντιμετωπίζονται επιτυχώς με απόλυτη αποφυγή όλων των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη. Για τη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης δείτε εδώ. Το πρώτο διάστημα εφαρμογής της δίαιτας ενδεχομένως να χρειάζεται και αναπλήρωση βιταμινών με σκευάσματα.Η παραπάνω δίαιτα πρέπει να εφαρμοστεί δια βίου, καθώς η κοιλιοκάκη είναι γενετικό νόσημα και η ευαισθησία στη γλουτένη θα εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται αρκετοί μήνες εφαρμογής της θεραπείας για να υποχωρήσουν τελείως τα συμπτώματα και να αναπλαστεί πλήρως ο βλεννογόνος. Αντίθετα, αρκούν ελάχιστες μόνο ποσότητες γλουτένης για να υποτροπιάσουν τα συμπτώματα και η ιστολογική βλάβη.

Η παρακολούθηση της κοιλιοκάκης

Η παρακολούθηση του ασθενούς είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται τακτικά. Στην αρχή της θεραπείας γίνεται με έλεγχο των αντισωμάτων μετά από 6 μήνες θεραπείας και μετά από 12 μήνες θεραπείας. Τον πρώτο χρόνο της αγωγής θα πρέπει να γίνει και γαστροσκόπηση με βιοψία ώστε να τεκμηριωθεί η ανάπλαση του βλεννογόνου. Έκτοτε, ο ασθενής με πλήρως ελεγχόμενη κοιλιοκάκη παρακολουθείται κάθε έτος με αντισώματα μόνο.Σε περίπτωση που τα συμπτώματα υποτροπιάσουν ενώ ο ασθενής τηρεί τη δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, ή δεν υφεθούν  παρά την αγωγή για  6-12 μήνες, τότε ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να επανεκτιμηθεί με περαιτέρω εξετάσεις και να διερευνηθούν τυχόν κρυφές πηγές πρόσληψης γλουτένης.