Επικοινωνία: 211-4055452     Κιν: 693-6824767

Δίαιτα οξείας γαστρεντερίτιδας

Να εφαρμόζεται για τουλάχιστον 3 ημέρες. Όταν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει ο ασθενής σταδιακά μπορεί να επανέλθει στη συνήθη διατροφή. Όμως, τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

  • Γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως κρέμες γάλακτος, γιαούρτι, τυρί.
  • Όλα τα τηγανιτά, τα πικάντικα, οι σάλτσες
  • Τα ζωϊκά λίπη (βούτυρο, μπέικον, ζαμπόν), τα σαλαμικά, οι κονσέρβες, τα παχειά κρέατα (αρνί, κατσίκι, χοιρινό)
  • Ψάρια παστά  και τηγανιτά, οστρακοειδή, καλαμάρια, χταπόδι
  • Οι τροφές με πολλές φυτικές ίνες, όπως όλα τα όσπρια, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, τα χόρτα και τα ωμά ή ξερά λαχανικά
  • Φρούτα με τη φλούδα, φρούτα ξηρά, ξηροί καρποί
  • Γλυκά, παγωτά, σοκολάτα, αλκοόλ και κρασί, καφές, μαύρο τσάϊ, αναψυκτικά με ανθρακικό, κακάο, μαρμελάδες

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

  • Σούπες με κρέατα άπαχα (μοσχάρι χωρίς λίπος,κοτόπουλο στήθος) ή ψητά με τα παραπάνω αλλά όχι ξεροψημένα
  • Σούπες με ψάρι
  • Ζυμαρικά και ρύζι σκέτα, φιδές, πατάτες βραστές ή ψητές, φρυγανιές, κρακεράκια, ψωμί λευκό
  • Ζελέ, κρέμα σιταριού, κρέμα ριζάλευρου, φαρίν λακτέ
  • Χυμοί φρούτων (όχι από πορτοκάλι),φρούτα όπως μήλο,μπανάνα και αχλάδι (χωρίς φλούδα)
  • Κολοκύθια και καρότα βραστά, αβγό βραστό
  • Τσάι (χωρίς καφεϊνη), μέλι, ζάχαρη